Russinkungen – originalutgåvan (Nya Doxa 2009)

Russinkungen - originalutgåvan

Russinkungen avslutar trilogin som inleddes med Flugfällan och fortsatte med Flyktkonsten. Förutom att jag här fullföljer några självbiografiska spår, som leder till min barndom i Västervik, berättar jag historien om den egendomlige daggmaskforskaren Gustaf Eisen (1847–1940), bekant med Charles Darwin och den som i Uppsala på 1860-talet lärde Strindberg måla tavlor. Det är en lång historia.

Så mycket kan dock sägas här, att Eisen inte bara var en framgångsrik russinodlare i Kalifornien och författare till böcker om porträttmåleri, daggmaskar och babyloniska cylindersigill; han var även den som lyckades identifiera The Holy Grail, den imposanta silverkalk som numera finns i samlingarna på Metropolitan Museum of Art i New York.

I Russinkungen berättas även slutet på historien om flugorna, min samling från Runmarö som till sist hamnade på biennalen i Venedig och därmed förvandlades till konst, bokstavligen, fastän alltsammans bara var ett stycke naturhistoria. Så gott det nu går fullföljs även den i trilogin genomgående berättelsen om stora träd. Det var nämligen Gustaf Eisen som räddade de kaliforniska mammutträden och låg bakom inrättandet av Sequoia National Park.
Paul Berfs briljanta översättning Der Rosinenkönig utkom 2011 och blev min hittills största publikframgång i Tyskland.

Tillbaka till Böcker